Jdi na obsah Jdi na menu
 


Světové Sdružení Veteránů WMA (= World Masters Association) vzniklo v únoru 1982 za účelem sjednocení těch veteránů - běžců na lyžích na celém světě, kteří ještě nechtějí ukončit závodní kariéru. WMA nabízí možnost se každoročně zúčasnit vrcholných závodů – MWC (=  Masters World Cup), které jsou považovány za neoficiální mistrovství světa veteránů v běhu na lyžích. Účastnit se mohou muži i ženy od 30 let ve věkových kategoriích po pěti letech a to jak vrcholoví sportovci, tak i ti kteří bez ambicí na čelné umístění mají jen rádi tento druh sportu a atmosféru velkých mezinárodních závodů. WMA je členem FIS.
 
Členskými státy WMA jsou v současnosti všechny lyžařské velmoci Švédsko, Norsko, Finsko, USA, Kanada, Rusko, Německo, Itálie, Švýcarsko, Rakousko, dále pak Austrálie, Nový Zéland, Dánsko, Holandsko, Slovensko, Česká republika, Francie, Velká Británie, Japonsko, Španělsko a mnoho dalších drobných států.
 
Česká republika se stala členskou zemí WMA v roce 1998 na MWC v Lake Placid, kde byl přijat Jiří Kafka st. jako Národní ředitel za Českou republiku. Od tohoto roku se také pravidelně závodů MWC účastní v počtu kolem 20 - 30 závodníků. Někteří z nich si domů přivezli i medaile, včetně těch nejcennějších.
 
V současnosti je v České republice členská základna v počtu cca 100 lyžařů a v roce 2003 byla skupina zaregistrována jako Sdružení Českých Veteránů v běhu na lyžích (SČV). Jiří Kafka odstoupil z funkce Národního ředitele na tuto pozici byl zvolen Libor Koubek.
V čele SČV je výbor složený ze 3 funkcionářů:
Libor Koubek, Předseda
Karel Pohanka, Místopředseda
Jirka Kafka, Hospodář
 
Jedním ze současných krátkodobých cílů SČV je obnovit každoročně organizování přebor/mistrovství/pohár veteránů České republiky v běhu na lyžích. samostatně nebo ve spolupráci se Svazem lyžařů.  
 
Noví zájemci o členství v SČV a účast na MWC a na přebor/mistrovství/poháru veteránů České republiky v běhu na lyžích jsou pochopitelně vítáni.
 
Pro úplnost připojujeme již fixované termíny MWC v nadcházejících letech:
 
2010
Falun
SWE
18.02. – 27.2.2010
2011
Sovereign lake
CAN
03.03. - 11.03.2011
2012
Oberwiesenthal
GER
01.03. - 07.03.2008
 
 
 
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář